Zo eet je als sporter goed én gezond 

on

Goed eten helpt je optimaal te presteren en sneller te herstellen van trainingen. Maar dat betekent niet dat sporters alleen maar één strict dieet moeten volgen. In plaats daarvan moeten ze bij elke maaltijd een verscheidenheid aan voedzame voedingsmiddelen eten, waaronder voedingsmiddelen die hen een vol en verzadigd gevoel geven zonder kilo’s aan te komen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om goed te eten, zelfs als je het druk hebt en onderweg bent. Hier volgen enkele tips om van gezonde eetgewoonten een prioriteit te maken. 

Bouw gezonde gewoontes op

Het kan moeilijk zijn om je eetpatroon drastisch te veranderen. Het kan ook moeilijk zijn om gezonde eetgewoonten op te bouwen als je net begint als sporter. Wat is het beste moment om te beginnen met gezond eten? Nu! Als je jong bent en pas begint met sporten, heb je waarschijnlijk een hogere stofwisseling en ben je ontvankelijker voor verandering. Bouw dus al vroeg gezonde eetgewoonten op voor een leven lang betere voeding. Als je een volwassene bent die net begint met een trainingsprogramma, wil je niet van niks naar “extreme atleet” gaan. Bouw al vroeg gezonde gewoonten op, zodat je je gezondheid en vitaliteit kunt optimaal kunt benutten. 

Ontbijt is de sleutel

Een gezond ontbijt met eiwitten en vezels is de beste manier om vol te raken en te blijven tot de lunch. Een gezond ontbijt helpt je beter te presteren en sneller te herstellen van je intensieve trainingen. Het kan ook helpen voorkomen dat je later op de dag te veel eet. En als je overdag niet genoeg eet, kun je spiermassa verliezen. Je lichaam breekt je spierweefsel af om aan de benodigde glucose te komen, waardoor je sportprestaties kunnen afnemen. Je hoeft niet elke dag om 7 uur een groot ontbijt te eten. Maar je moet wel zo snel mogelijk na het ontwaken ontbijten. Als je geen tijd hebt, kun je met eiwitrijke ontbijt snacks nuttigen. Zo ben je klaar voor een gezonde dag, fitte dag! 

Voeg meer eiwitten toe aan je dieet

Eiwit is een belangrijke macronutrient voor sporters. Het helpt je spieren op te bouwen en je lichaam te herstellen na intensieve trainingen. Het helpt je ook om vol en tevreden te blijven, waardoor je over het algemeen minder eet. Je kunt meer eiwit aan je dieet toevoegen door meer vlees, vis, zuivel, biologische noten als cashewnoten en bonen in je maaltijden op te nemen. Je kunt ook met eiwit verrijkte dranken proberen, zoals eiwit verrijkte smoothies. Als je probeert meer eiwitten aan het dieet toe te voegen, begin dan klein, zodat je je niet overweldigd voelt. Bijvoorbeeld, in plaats van te proberen om 20 gram eiwit aan een dag toe te voegen, probeer eerst slechts vijf gram toe te voegen.

 

Houd gezonde snacks bij de hand

Op sommige dagen heb je misschien geen tijd om te gaan zitten voor een maaltijd. En dat is niet erg. Maar je moet wel iets eten. Het beste is om een paar gezonde snacks bij de hand te hebben, zodat je geen troep eet. Drankjes zoals sportdrankjes zijn goed, maar niet genoeg om je lichaam de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft. Kies in plaats daarvan voor snacks die zowel eiwitten als vezels bevatten, zoals noten en gedroogd fruit. Andere gezonde snacks zijn gewone Griekse yoghurt, zaden, groenten en hummus. Onthoud dat je nooit honger moet lijden. Als je je licht in het hoofd of zwak voelt, probeer dan iets gezonds te eten. En als je probeert af te vallen, moet je proberen minder calorieën te eten dan je dagelijks nodig hebt.

Blijf gehydrateerd

Veel sporters drinken niet genoeg water. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder slechte prestaties, vermoeidheid, krampen en hitte gerelateerde ziekten zoals een hitteberoerte. Voor de meeste mensen is 8 glazen water per dag een goede basis voor hydratatie. Maar je moet streven naar nog meer als je traint of in een warm klimaat bent. Het vervangen van verloren vocht helpt je spieren (die voor ongeveer 75% uit water bestaan) sterk te houden. Dit voorkomt kramp tijdens de training en helpt je sneller te herstellen na de training. Mensen die regelmatig sporten moeten meer drinken dan alleen water. Sport- en energiedrankjes leveren elektrolyten, eiwitten en andere voedingsstoffen die nodig zijn om het verlies tijdens de training te compenseren.