Witte wijn en haar eigenschappen.

on

Witte wijn is een wijn dat wordt gemaakt uit het sap van de witte en blauwe druiven. Daarom bevat de most geen schillen, steeltjes of pitten. In Frankrijk word de witte wijn blanc de blancs genoemd en dit komt omdat de druivensap geen kleur bevat en in principe blank zal zijn. Behalve dat de witte wijn dus blank is kan deze ook nog droog of zoet zijn. Droge wijn houdt in dat het weinig tot geen suikers bevat en voor de zoete wijn geldt het dat er juist wel suikers in zitten. Verder bestaat er ook nog halfdroge wijn. Deze wijn bevat restsuiker en dat betekent dat de suiker niet specifiek is toegevoegd voor smaak maar de suiker erin terecht is gekomen door middel van het verwijderen van natuurlijke suikers maar niet alles weggehaald te hebben. Voor de droge en zoete wijn geldt dat de suikers juist worden weggehaald of toegevoegd.

Rode wijn in vele soorten en smaken

Rode wijn is rood en witte wijn is blank. Mensen vragen zich vaak af of de rode wijn rood is door de toevoeging van kleurstoffen. Dit is echter totaal niet het geval omdat de rode wijn rood is door het gisten met de schillen. Het is dus niet het geval dat er kleurstoffen worden toegevoegd en ook het sap van de druiven bepaald de kleur niet. De kleurstoffen die van nature in de schil van de druiven zitten zijn degenen die ervoor zorgen dat de wijn zijn rode kleur krijgt. De rode wijn word dan ook gemaakt van de blauwe druif. Rode wijn is vaak een stille wijn en dat betekent dat de wijnen volledige uit gegist zijn en ‘tot rust gekomen’ zijn waarmee bedoeld wordt dat deze geen koolzuur bevat. Rode wijn is vaak droge wijn en dat komt doordat de suikers in de wijn na de vergisting omgezet zijn tot alcohol. De wijn is alleen een zoete wijn wanneer deze druiven bevat met veel suiker waardoor niet alles omgezet kan worden tot alcohol tijdens de vergisting.

Online wijn kopen en de beste keuze maken

De meeste wijnsoorten zijn in Nederland wel verkrijgbaar. Voor een groot aanbod wijnsoorten kun je bijvoorbeeld terecht bij wijnwinkel De Pijp, maar daarnaast is het ook aan te raden om eens een kijkje te nemen bij Wijnhandel Zaandam. Het is alleen de vraag wat een slijterij in zijn assortiment heeft liggen omdat er natuurlijk enorm veel wijnsoorten zijn en allemaal met hun eigen smaak en eigen jaartallen. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk voor een slijterij om alle wijnen in huis te hebben. Daarom is het een betere optie om je eerst goed te laten informeren indien je niet weet welke wijnsoort van welk jaartal het beste voor je is en indien je dit weet kan je online eens een kijkje wagen. Er zijn veel webshops die een breed aanbod aan wijn hebben en de kans zal groter zijn dat je daar jouw wijnsoort vindt dan in een slijterij. Een goed voorbeeld van een webshop met een breed wijnaanbod is vkwijn.nl. Zij bieden veel wijnsoorten tegen een redelijk lage prijs. Het is daarom altijd een bezoekje waard, kijken kost tenslotte niets toch? Kies daarom verstandig.