Allergenen in voeding zijn bestanddelen die een vervelende allergische reactie kan geven. Dit varieert van jeuk, benauwdheid, een loopneus of tranende ogen. Welke stoffen dat zijn is bijna oneindig. De reactie is erg persoonsgebonden. In algemene zin kun je zeggen dat hoe kleiner het eiwitmolecuul is, hoe kleiner de reactie. In alle voeding vindt je deze eiwitten die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Het is verplicht door de Europese Unie dat de meest gevoelige allergenen vermeld moeten worden op een etiket. Allergenen kunnen op verschillende manieren het lichaam binnenkomen.
De drie categorieën zijn:
- Voedselallergenen: deze komen binnen via het eten.
- Inhalatieallergenen: komen binnen via inademing.
- Contactallergieën: worden opgedaan via huidcontact. Denk daarbij aan cosmetica.
De belangrijkste allergenen zijn de onderstaande opsomming van 14 ingrediënten waarin deze kunnen voorkomen.
- Vis
- Ei
- Pinda
- Sulfiet
- Lupine
- Sesamzaad
- Mosterd
- Selderij
- Melk, waaronder lactose
- Gluten uit granen: tarwe, rogge, gerst etc.
- Soja
- Weekdieren
- Schaaldieren
- Noten, waaronder; amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, walnoten, paranoten en pecannoten.
Horeca en allergenen.
Heb je een of meerdere allergieën dan is het bezoek van een horecagelegenheid die met jouw voedselveiligheid rekening houdt wel zo fijn. Ook bij catering en of een private chef aan huis is het verstandig hier op te letten.
Nu eindelijk de terrassen weer open zijn is het fijn dat je weet dat er een allergenenkaart bestaat. Heb je een allergie dan is het fijn dat jij ook een restaurant kunt bezoeken die jouw klachten allergische klachten serieus neemt. Vanaf 13 december 2014 is het zelfs verplicht om deze allergenen te vermelden op de menukaart. Alleen de vorm waarin, daarin worden horecazaken vrij gelaten. Het is daarom van belang dat je deze allergenenlijst begrijpt. De verantwoordelijkheid ligt voor een deel bij de horeca. Een algemene disclaimer is net genoeg (Het is niet uitgesloten dat er onze producten allergenen bevat …). Er is wel een schemergebied waar je als gast rekening mee moet houden. Sommige maaltijden kunnen door kruisbesmetting toch allergenen bevatten. Deze hoeven niet uitdrukkelijk vermeld te worden. Maar door deze contaminatie kunne bijvoorbeeld toch sporen van noten in een gerecht terecht komen, terwijl voor deze groep mensen met een allergie zelfs een kleine sporen al heel veel gevolgen kan hebben.
Een kruiscontaminatie kan vervelend zijn, voor jou als gast. Wees daarom zeer duidelijk vooraf bij het bestellen. Alleen dan kun je ook de verantwoordelijkheid bij de restauranteigenaar leggen. Nog verstandiger is het om vooraf te reserveren en te melden dat je last hebt van een bepaalde allergie. Misschien maken ze dan wel een speciaal allergenenvrij gerecht, helemaal voor jou.
Allergenenkaart.
Koninklijke Horeca Nederland heeft een allergenenlijst uitgegeven om uitbaters te helpen bij het opstellen van een menulijst. Gasten kunnen hierdoor een verantwoorde keus maken uit het menu.
Hoe dit wordt gecommuniceerd is aan de horeca zelf. Ze kunnen kiezen voor een mondelinge uitleg. Het personeel dient dan wel op de hoogte te zijn van. De meeste zaken gebruiken gelukkig de allergenenlijst van Koninklijke Horeca Nederland. Vind je een terras deze zomer waar deze wordt gebruikt, dan kun je overtuigd zijn van een “safe”en coronavrije horecabelevenis.