Moet bier op datum zijn voor je bierproeverij?

on

Wanneer jij bier haalt en dan maakt het niet uit of het in de supermarkt is of in een slijterij heeft op het etiket een datum staan. Naast alle overige informatie zoals bijvoorbeeld het alcoholpercentage en eventuele ingrediƫnten, is de houdbaarheidsdatum voor veel een essentieel stuk informatie. Toch blijkt dat het ook na de houdbaarheidsdatum het bier vaak nog prima kunt drinken. Het enige waar je even rekening mee moet houden, dat het wellicht iets veranderd kan zijn qua kleur, geur en smaak. Maar over het algemeen, vooral bij de speciaalbieren met een hoger alcoholpercentage, maakt het niet zo heel veel uit, integendeel zelfs! Hoe dit zit, vertellen we je in dit artikel

Een bierproeverij

Heb jij de taak om voor je vrienden een gezellig avondje thuis te organiseren, dan is een bierproeverij natuurlijk een ontzettend en ook vaak origineel idee. Je kunt met een paar speciaalbiertjes namelijk een ontzettend leuke avond organiseren. Op het moment, dat jij het idee hebt om naar de winkel te gaan, kom je er ineens achter dat je de koelkast in de schuur nog vol hebt staan met allerlei verschillende speciaalbiertjes. Je loopt er naartoe en komt tot de ontdekking dat het grootste deel van het bier over datum is, wat nu? In principe maakt het helemaal niets uit wanneer je bier over datum is. Uiteraard is het bij normaal bier niet heel wenselijk dat het maanden over datum is, maar een paar weken kan echt geen kwaad kunnen we je vertellen.

Kan ik bier wat over datum is drinken?

Het bier wat over datum in je koelkast ligt, kun je doorgaans vaak nog prima drinken. Uiteraard kan het wel zo zijn dat de smaak en kleur iets afwijken ten opzichte van wat je normaal gewend bent, maar je wordt er niet ziek van. Bier over datum is dus geen enkel probleem. Sterker nog, er zijn een hele hoop bieren, die er juist alleen maar beter op worden naarmate je ze langer laat liggen. Dit komt, doordat ze dan nog even de tijd hebben om door te rijpen. Niet bij ieder speciaalbiertje geldt dit, maar bij de wat sterkere bieren wel. Dat komt, doordat het bier gedurende deze periode extra kan rijpen, wat ervoor zorgt dat de smaak nog intenser. Er zijn zelfs mensen, die bewust een aantal speciaalbieren kopen om ze vervolgens nog een aantal maanden in de kelder te laten staan om ze daad te kunnen laten rijpen.