DIY kruidenmixen maken

on

Het mixen van kruiden, zowel met elkaar als met het gerecht dat we gaan koken, is een vaardigheid die oefening vereist. In ieder geval is het belangrijk de specifieke smaak te kennen van elk van de kruiden die we kunnen gebruiken. Met andere woorden, als we niet weten met welke ingrediënten we werken, wordt het lastig om tot een goed kruidenmengsel te komen.

We moeten dus niet alleen de klassieke toepassingen theoretisch kennen en weten welke specerijen goed bij elkaar passen, maar ook onze eigen smaak.

Kruidengroepen

Hiervoor is het belangrijk om te beginnen met het gebruik van de kruiden afzonderlijk of in mengsels met enkele ingrediënten, die we kunnen maken of vinden in klassieke mengsels. 

Er kunnen enkele basisregels worden toegepast om tot een goede kruidenmix te komen. Specerijen uit dezelfde groep (tuinkruiden, zoet, heet, pikant, bitter) kunnen met elkaar worden gemengd om een evenwichtige smaak te krijgen, of ze kunnen elkaar juist vervangen in een bepaald mengsel. 

Als we niet gewend zijn om specerijen in de keuken te gebruiken, is het beter te beginnen met het mengen van specerijen uit dezelfde groep totdat we vertrouwd zijn met elke smaak. Dan pas kunnen we kruiden uit verschillende kruidengroepen in het mengsel verwerken.

Tip: Kruiden en Specerijen Kopen 

Zo kan een mengsel van zoete specerijen aanzienlijk worden verrijkt door toevoeging van een ingrediënt uit de groep van de pikante specerijen. Hetzelfde geldt voor een tuinkruidenmix. In het algemeen worden hete specerijen niet alleen gebruikt als een kruidige sensatie, maar ook als smaakversterkers, die de smaak van het mengsel kracht bijzetten. 

Meestal hebben tuinkruiden een meer mediterrane en frisse smaak, zowel gedroogd als vers. De specerijen uit de zoete groep hebben een sterkere smaak en zorgen voor vollere en sappigere smaken. 

Andere ingrediënten toevoegen

Het is goed om het mengsel, als het eenmaal is gemaakt en voordat het wordt gebruikt, een paar seconden te verwarmen in de oven of in een koekenpan op een lage stand en het vervolgens te bewerken met een vijzel om alle ingrediënten goed te mengen.

Naast specerijen kunnen bij de bereiding van een kruidenmengsel ook nog andere ingrediënten worden toegevoegd, zoals citroenschil, suiker, zeezout, ingelegde groenten of vruchten, zaden, enz.

Naast al deze droge ingrediënten kunnen we marinades bereiden door specerijen te mengen met vloeibare ingrediënten zoals; pekel, olie, yoghurt, tahini(sesampasta) of citroensap.

Het is belangrijk om nieuwe combinaties en nieuwe smaken uit te proberen en proberen je van tevoren voor te stellen hoe de smaken zullen uitpakken.

Een veelgemaakte fout die vaak wordt gemaakt wanneer men begint met het bereiden van kruidenmengsels, is de neiging om veel specerijen tegelijk te willen gebruiken. In dit geval is meer niet altijd beter, misschien krijgen we door 3 of 4 specerijen te combineren een buitengewoon resultaat, zonder dat we alle specerijen hoeven te gebruiken die we tot onze beschikking hebben.

Uitgelicht: Kurkuma Poeder Online Kopen | Curcuma Kruiden Bestellen Online

Voor verse specerijen wordt sterk aangeraden ze alleen of in mengsels toe te voegen als finishing touch aan gerechten, dus als het gerecht bijna klaar is met koken. Een klassiek voorbeeld hiervan is het begeleiden van een currygerecht met een chutney die frisheid toevoegt, verse peterselie bij mediterrane gerechten of basilicum op een pizza.

Het eindresultaat

De kruidenmengsels kunnen tegelijk met het koken worden bereid, of van tevoren worden klaargemaakt. Door ze van tevoren te bereiden en het mengsel op een koele, donkere plaats te laten staan, zullen de smaken en aroma’s goed met elkaar geïntegreerd raken wat een verfijndere smaak geeft aan de kruidenmix.