Bijzonderheden van Armeense wijn.

Wie aan een goed glas wijn denkt, denkt meestal aan landen als; Frankrijk, Zuid- Afrika, Argentinië, Spanje en Portugal. De wijnbouw in landen, waar men minder aan denkt doen echter niet onder voor de beroemde wijnlanden. Armenië is zo’n land, wat een enorme kennis en bijzondere geschiedenis aan wijnen kent, maar nog niet de erkenning heeft, die het land zeker verdiend! Toch weten steeds meer wijnhandelaars de Armeense wijnen te vinden, zodat wijnliefhebbers over de hele wereld kunnen genieten van deze heerlijke wijnen.

Het bijzondere verhaal van Armeense wijnen

Armenië, gelegen in de Zuidelijke Kaukasus, hebben unieke inheemse druivenrassen, die in de westerse wereld bijna niet te vinden zijn. De wijnen zijn over de grenzen geen gemeengoed, vandaar dat de wijnen erg schaars zijn. Langzaam maar zeker vinden de wijnen, door slimme investeringen in de Armeense wijnbouw hun weg over de grens. Armeniërs hadden 6000 jaar geleden al hun eigen wijnbouw, wat het land een van de oudste geproduceerde wijnland over de hele wereld maakt. Doordat Armenië uit bergketens en plateaus bestaat, zijn de wijngaarden hooggelegen op steenachtige- en vulkanische bodem gebouwd. De belangrijkste wijnregio is de Araratvallei, maar ook vindt je wijnbouw in VayotDzor en Syunik en in het noordelijke Llevan. Door het droge en ruwe landklimaat en doordat de wijnstokken op hun eigen wortels groeien op vulkanische bodem, krijgen de wijnen hun verrassende en karakteriserende smaken. De wijnen verdienen hierdoor hun hoge status als een van de lekkerste wijnen op topniveau.

Armeense rode wijn

Rode wijn

Met ongeveer 400 druivenrassen, wat veel als fruit wordt gegeten, of bestemd is voor brandy, zijn met name de blauwe druiven als de Areni Noir de belangrijkste druifsoort die toegevoegd wordt aan de productie van droge en half-droge wijnen. De druif heeft zijn naam te danken, toen de ontdekking van de oudste wijnkelder ter wereld in 2011 werd ontdekt, nabij Areni, wat bloed betekent. Doordat de Areni Noir een fruitige volle structuursmaak geniet, zijn de wijnen van hoogwaardig kwaliteit die tevens als uitstekende bewaarwijn gebruikt kan worden. Andere heerlijke rode wijnen die verkrijgbaar zijn in Nederland zijn de; VoskevazNuraz 2014, Trinity 6100 Areni Noir 2016, Van Ardi Red en de Kataro 2015. De beste wijn uit Armenië onder de inwoners zelf, maar ook wereldwijd is de Zorah Karasi 2013. De wijn staat bekend om zijn elegante smaak van bramen en zwarte bessen met een rijpe en bloemige zachte afdronk.

Armeense witte wijn

Witte wijn

Voor de productie van witte wijn, wordt grotendeels de Voskehat druif gebruikt. De Voskehatis tevens een eeuwenoud druivenras, waar voornamelijk versterkte wijn met een zoete smaak werd geproduceerd. Wijnmaker Hin Areni Vineyards heeft zich gespecialiseerd in het maken van droge witte wijn met de Voskehat druif. De smaak is vol en stevig. Andere Armeense witte wijnen die verkrijgbaar zijn in Nederland zijn de; Kangun, Mskhali, Muscat Vardabuyr, Ardi White 2014 en Rkatsiteli. De witte wijnsmaken hebben veelal een volle smaakstructuur en onderscheiden zich van de bijzondere en aparte heerlijke geuren, als je de wijnen openmaakt.

Bron: Drinkrituals