8 tips bij het kopen van rode wijn

Je kan niet om rode wijn heen. Deze populaire wijnsoort is er in vele soorten, smaken en kleuren. Rode wijn wordt gemaakt van druiven die langer op de rank zijn blijven zitten dan witte druiven. Hierdoor hebben ze meer tijd gehad om hun kleur te verkrijgen. Rode wijn kan droog of zoet zijn. Er zijn lichte rode wijnen en donkerder rode wijnen. Welke je gaat drinken hangt af van je eigen smaak. In dit artikel lees je alles over rode wijn. Van 8 tips bij het kopen tot aan interessante weetjes over deze lekkere drank.

8 tips rode wijn
– Let op de kleur
– Let op de geur
– Let op de smaak
– Kies een wijn die bij je maaltijd past
– Kies een wijn die bij je budget past
– Kies een wijn die je lekker vindt
– Proef verschillende wijnen
– Laat je advies geven door een expert

Wat is jouw favoriete rode wijn?

Er zijn vele soorten rode wijn. Wat is jouw favoriet? Misschien ben je wel een fan van de lichte Pinot Noir of ga je juist voor een stevige Merlot. Wellicht vind je een fruity Zinfandel lekker of houd je juist van een wat zwaardere Cabernet Sauvignon. Er zijn vele mogelijkheden. Je kan kiezen uit wijnen van over de hele wereld. Zoals de Italiaanse Barbera of de Franse Bordeaux. Wil je graag een Nederlandse wijn drinken? Dat kan natuurlijk ook. Kies bijvoorbeeld voor een Hollands Klassiek, zoals een Pinotage of een Zuid-Afrikaanse wijn.

Hoe bepaal je de kwaliteit van een rode wijn?

Wanneer je rode wijn gaat kopen, is het belangrijk om te weten hoe je de kwaliteit van een rode wijn bepaalt. Zo weet je zeker dat je een lekkere wijn in huis haalt. Er zijn verschillende manieren waarop je de kwaliteit van een rode wijn kunt beoordelen. Een van de manieren is door naar de kleur van de wijn te kijken. Een andere manier is door naar de geur te ruiken. Ook kan je de smaak van de wijn bepalen. Wanneer je alle drie deze criteria gebruikt, weet je zeker dat je een goede wijn in huis haalt.

Waar moet je op letten bij het kopen van rode wijn?

Wat je precies in huis haalt, hangt natuurlijk helemaal af van je eigen smaak. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van rode wijn. Zo is het belangrijk om te weten wat voor soort maaltijd je gaat maken. Wil je een lichte maaltijd of juist een stevige? Dat bepaalt namelijk ook de wijn die je uitkiest. Denk ook na over de gelegenheid waarvoor je de wijn koopt. Is het voor een feestje of gewoon voor bij de maaltijd? Op basis daarvan kan je dan weer een keuze maken uit verschillende soorten wijn.

6 tips voor het kiezen van de perfecte rode wijn

Met deze tips weet je zeker dat je een lekkere rode wijn in huis haalt:
1.              Kies altijd voor een wijn die bij jouw smaak past.
2.              Lees de etiketten goed, hier staan vaak aanwijzingen over de smaak van de wijn.
3.              Vraag advies aan iemand die verstand heeft van wijn, zoals een sommelier of een wijnhandelaar.
4.              Proef de wijn voordat je hem koopt, zodat je zeker weet dat je hem lekker vindt.
5.              Laat je niet afschrikken door hoge prijzen, want duurdere wijn is niet per se beter.
6.              Wees niet bang om te experimenteren met verschillende soorten wijn, je kunt altijd wel iets nieuws ontdekken!

De beste tijd om rode wijn te drinken

Wil je weten wanneer de beste tijd is om je fles rode wijn open te maken? Dat hangt af van een aantal factoren, zoals de soort wijn en de leeftijd ervan. Voor veel soorten wijn geldt dat ze het beste smaken als ze wat ouder zijn. Zo kan een wijn 3 tot 5 jaar oud zijn voordat hij op z’n peak is. Maar er zijn ook uitzonderingen, zoals Pinot Noir. Deze wijn is het lekkerst als hij 1 à 2 jaar oud is. Heb je een fles wijn gekocht die al wat ouder is? Dan kan het soms verstandig zijn om ‘m nog even laten liggen, zodat hij nog wat rijper wordt.

Rode wijn bewaren: hoe doe je dat?

Je kan een fles rode wijn het beste bewaren in een koele, donkere en droge ruimte. De temperatuur moet tussen de 10 en 18 graden Celsius zijn. Wanneer je wijn te warm bewaart, kan dit leiden tot een onprettige smaak. Bij te koude temperaturen gaat de rijping van de wijn juist veel trager. Daarnaast is het belangrijk dat de wijn niet wordt blootgesteld aan fel licht of trillingen, want dat kan ook de smaak verpesten. Een kelder is dus ideal

9 interessante weetjes over rode wijn

Met dit artikel willen we je niet alleen tips geven over het kopen van rode wijn, maar je ook wat meer vertellen over de geschiedenis ervan. Wist je bijvoorbeeld dat:
– Rode wijn is één van de oudste dranken ter wereld? Het is eigenlijk niets anders dan gezuiverde druivenmost die is vergist. De eerste aanwijzingen voor het maken van wijn dateren uit 6000 jaar voor Christus en zijn afkomstig uit Georgië.
– De Romeinen waren dol op rode wijn en hadden er zelfs hun eigen versie van. Dit noemden ze ‘claret’ of ‘pyment’.
– In de Middeleeuwen was rode wijn niet zo populair onder de bevolking. Dit kwam doordat er veel slechte kwaliteit wijn werd gemaakt en door het feit dat er vaak vergif in werd gedaan. Gelukkig zijn we tegenwoordig wat verder met de techniek en hoeven we ons hierover geen zorgen meer te maken.
– Er bestaan meer dan 10.000 soorten druiven? En dat is maar een fractie van alle druivensoorten die er bestaan!
– Witte en rose wijn worden gemaakt van blauwe druiven? Dat klinkt misschien vreemd, maar het is wel degelijk waar. Bij het maken van wit en rosé worden de druiven snel na het persen vergist, waardoor ze niet in contact komen met de schil. Dit zorgt ervoor dat de wijn niet rood kleurt.
– Wanneer je een goede fles rode wijn koopt, kan hij tot wel tien jaar bewaren? Maar let wel op: lang niet elke fles kan zo lang bewaard worden. Check altijd even de aanbevelingen op de fles voordat je ‘m gaat openmaken.
– Rode wijn bevat antioxidanten? Zoals resveratrol, dat helpt om cholesterolgehalte te verlagen en ontstekingen tegen te gaan. Onderzoek toont ook aan dat regelmatig rode wijn drinken het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen. Reden genoeg dus om vaker een glas te drinken!

Conclusie

Wanneer je een goede rode wijn wilt kopen, is het belangrijk dat je weet wat je lekker vindt. Proef daarom eerst verschillende soorten en merken uit voordat je een keuze maakt. Houd bij het kiezen van de wijn ook rekening met de maaltijd die je gaat eten. Denk na over welke smaken goed bij elkaar passen. En vergeet niet om de wijn op de juiste manier te bewaren! Wanneer je alle tips in dit artikel volgt, ben je verzekerd van een heerlijk glas rode wijn.